Äldrenytt

Gothia_demenskonferens_500x80

storbild

Tekniska insatser inom hemtjänsten i Norrtälje ger större frihet och säkerhet

Kerstin-Stambert

Kerstin Stambert är projektledare för e-hälsa på Sjukvård och omsorg i Norrtälje.

Vi har pratat med Kerstin som berättar hur de arbetar för att skapa större trygghet och frihet för de äldre som bor kvar hemma med hjälp av ny teknik.

Våra äldre oroar sig för mycket i sin vardag, allt från att gå ut med soporna och vattna blommor till att ta sin medicin. Med hjälp av teknik kan vi förebygga oro och öka säkerheten. Att kunna vara trygg i hemmet är viktig för ett gott liv. Sjukvård och omsorg i Norrtälje har infört tekniska insatser i hemtjänsten. Två av de tekniker som används är GPS-larm och Trygg i hemmet. Båda insatserna är biståndsbedömda. GPS-larmen används som en förlängning av ordinarie trygghetslarm i bostaden. Med trygghetslarm känner sig individerna trygga i bostaden. Händer något så kan de larma och få snabb hjälp.

-Att lämna bostaden har tidigare betytt att den tryggheten försvann. Ledsagade promenader en gång i veckan har varit den trygga möjlighet till utevistelse som vi haft möjlighet att erbjuda, säger Kerstin Stambert, projektledare, e-hälsa på Sjukvård och omsorg.

Med GPS-larm erbjuds samma trygghet utomhus och individen kan själv välja tidpunkt för att  gå ut och har också möjligheten att ta promenader på egen hand. Trygghet och självständighet främjas på ett bra sätt. Idag har vi 50 kunder med GPS-larm.

Trygg i hemmet, eller påminnelselarm som vi valt att kalla det används för att stärka självständigheten och att lindra oro. Individen kan få påminnelser om allt som de oroar sig för att glömma.

-En av våra larmkunder hade mycket stor oro för att glömma äta och att ta sin medicin. Hon hade också behov av att vara självständig och ville inte ha besök av hemtjänsten, säger Kerstin. Efter att påminnelselarmet, som talar om när det är dags att äta och att ta medicinen, installerats försvann hennes oro helt. Utan påminnelselarmet hade hon behövt besök av hemtjänsten tre gånger om dagen. Nu klarade hon sig själv i sex månader innan de fysiska insatserna behövde sättas in.

Tack vare tekniken kan vi utveckla och erbjuda ett tryggare och mer kvalitativt liv vilket känns underbart avslutar Kerstin.

Vill ni veta mer om hur de arbetar i Norrtälje med tekniken så är ni välkomna att kontakta Kerstin på Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje kerstin.stambert@norrtalje.se

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg

Här kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer till din mail varje vecka med inspiration, nyheter och information - helt gratis!

Välkommen att prenumerera på nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg
Ditt namn
E-postadress
Befattning
Verksamhet_foretag_organisation

Veckans ”I huvudet på Lill Jansson”

"En app för att betygsätta hemtjänstpersonalen...." Läs mer...

Följ Äldrenytt på Instagram…

instagram-logo Här skriver vi om stort o smått...som rör äldreomsorgen

Så kan datorspel främja äldres hälsa (i samarbete med casino.se)

"Från en förbättrad kognitiv förmåga till en förändrad smärtupplevelse – här kan du läsa mer om hur att spela datorspel kan påverka äldres hälsa till det bättre." Läs mer...

TEMAbrev

TEMAbrevlogga Här kan du läsa om olika teman, ex demens, hemtjänst, ... Läs mer...

Arkiv

Kui_etnicitet-jamstalldhet_250x140 nextory270x270