Äldrenytt

Kui_Rikskonferens-kvalitet-ao-mars-18_550x100

I huvudet på Lill

Sveriges första demensby

b78f7da0f006ce84b8ad235e1dbe0e11

Första gången jag hörde talas om en demensby, var jag skeptiskt. Det hela lät oerhört konstruerat och jag fick en känsla av lurendrejeri. Att det var som att lura människor att tro att de promenerade omkring helt fritt, lura människor att tro att det var en vanlig affär de handlade i. Och att fösa ihop folk sådär, bara för att de råkar ha samma diagnos. Är inte det att ta i med omvårdnadsplaneringen? Men nej, jag har ändrat mig. Efter att ha läst om demensbyar, sett reportage om demensbyar, pratat med människor som besökt demensbyar och inte minst vant mig vid tanken, tycker jag att alltsammans låter både rimligt och vettigt. För även om en demensby är inhägnad (det är ju en del av själva poängen) och även om affären i demensbyn är tillrättalagd (det är ju en del av själva poängen), kan jag trots allt ta en promenad och jag kan handla något jag behöver eller vill ha. Med en helt annan frihet än om jag bor på ett vanligt demensboende. Dessutom visar erfarenheterna från bl a Holland och Danmark att det är både enklare och roligare för anhöriga och vänner att hälsa på mig om jag bor i en demensby jämfört med om jag bor på ett demensboende. För att det helt enkelt finns lite mer att göra tillsammans med mig.

Jag är helt säker – helt säker – på att vi kommer att se demensbyar även i Sverige. Det är bara en fråga om hur lång tid det ska ta att utreda, bestämma sig, planera och sätta igång. Så varför inte göra det direkt.

Är ni kanske några som redan är på gång? Var får vi se Sveriges första demensby?

Lill

One thought on “Sveriges första demensby

  1. Sirpa

    I Karlskrona är vi redan igång och planerar. Dock kallar vi inte det demensby – trots att det ligger i tiden – utan vi pratar om ett nytt koncept för vård och omsorg av personer med kognitiv variation. Fokus är lika mycket i arbetsmiljön för personalen, en stödjande och tillåtande miljö för brukare ger helt andra möjligheter för personalen att arbeta salutogent. Vi pratar om inspirerande arbets- och boendemiljö!

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg

Här kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer till din mail varje vecka med inspiration, nyheter och information - helt gratis!

Välkommen att prenumerera på nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg
Ditt namn
E-postadress
Befattning
Verksamhet_foretag_organisation

Veckans ”I huvudet på Lill Jansson”

"En app för att betygsätta hemtjänstpersonalen...." Läs mer...

Följ Äldrenytt på Instagram…

instagram-logo Här skriver vi om stort o smått...som rör äldreomsorgen

Så kan datorspel främja äldres hälsa (i samarbete med casino.se)

"Från en förbättrad kognitiv förmåga till en förändrad smärtupplevelse – här kan du läsa mer om hur att spela datorspel kan påverka äldres hälsa till det bättre." Läs mer...

TEMAbrev

TEMAbrevlogga Här kan du läsa om olika teman, ex demens, hemtjänst, ... Läs mer...

Arkiv

Kui_etnicitet-jamstalldhet_250x140 nextory270x270