Äldrenytt

Gothia_demenskonferens_500x80

I huvudet på Lill

Ska vi dela på en heltidstjänst?

quarter

Jag är i Miami Beach och jag har satt mig på ett kafé för att besvara mejl och skriva det här. Vid bordet bredvid sitter en kvinna och en man. Eftersom jag tjuvlyssnar på deras samtal vet jag att det är mamma och son. Mamman är i åttioårsåldern och sonen någonstans mellan femtio och sextio. Sonen verkar ha bott här en längre tid men mamman har precis flyttat hit från Chicago och strax ska hon iväg till sitt nya jobb. Vad det är för ett jobb vet jag inte, men kvinnan är uppenbart glad. Säger att det ska bli roligt och sonen säger att han är glad över att hon flyttat hit och att han visste att hon skulle få jobb här.

Visst, det är möjligt att kvinnan är tvungen att lönearbeta, det vet inte jag. Hon kanske inte har någon pension eller så erbjuder inte det amerikanska socialförsäkringssystemet tillräckligt för att hon ska slippa arbeta. Så kan det vara. Men det kan lika gärna vara så att hon faktiskt vill arbeta. För att hon tycker att det är roligt och för att hon hellre gör det än är ledig och gör något annat. Faktum är ju att det är vad allt fler pensionärer tycker, även i Sverige. I en av artiklarna i veckans nyhetsbrev kan ni t e x läsa om Yvonne Andersson i Karlskrona. Hon arbetade tidigare i äldreomsorgen men är nu pensionär. Fast i sommar arbetar hon. Behovet av vikarier i äldreomsorgen är stort och Yvonne Andersson tycker att det är kul att hoppa in extra. Och många med henne.

Det troliga är att vi kommer att se fler och fler som Yvonne Andersson och när behovet av personal i äldreomsorgen nu är så stort, borde man kunna se över anställningsformerna. Man skulle ju t ex kunna dela på en tjänst. Fyra personer som delar på en heltidstjänst och delar upp arbetspassen sinsemellan. Som ett exempel bara. Vad tror ni om det?

Allt gott! // Lill

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg

Här kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer till din mail varje vecka med inspiration, nyheter och information - helt gratis!

Välkommen att prenumerera på nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg
Ditt namn
E-postadress
Befattning
Verksamhet_foretag_organisation

Veckans ”I huvudet på Lill Jansson”

"En app för att betygsätta hemtjänstpersonalen...." Läs mer...

Följ Äldrenytt på Instagram…

instagram-logo Här skriver vi om stort o smått...som rör äldreomsorgen

Så kan datorspel främja äldres hälsa (i samarbete med casino.se)

"Från en förbättrad kognitiv förmåga till en förändrad smärtupplevelse – här kan du läsa mer om hur att spela datorspel kan påverka äldres hälsa till det bättre." Läs mer...

TEMAbrev

TEMAbrevlogga Här kan du läsa om olika teman, ex demens, hemtjänst, ... Läs mer...

Arkiv

Kui_etnicitet-jamstalldhet_250x140 nextory270x270