Äldrenytt

Gothiafortbildning_aldreomsorgsdagarna2017

I huvudet på Lill

Publicera eller inte?

Varje gång innan jag trycker på knappen och ska publicera en tråkig nyhet på någon av våra bloggar, tvekar jag. För någonstans vill jag inte. Jag vill inte ha fler eländesbeskrivningar av äldreomsorgen eller av handikappomsorgen, jag vill ha positiva nyheter och goda exempel. Något upplyftande till er läsare.

När jag så sitter där med pekfingret och tvekar, brukar jag tänka två saker. Det ena är att det här faktiskt är något som hänt, hur tråkig nyheten än är och vi ska inte mörka det som händer i de verksamheter vi själva verkar i eller för.

Argument nummer två för att publicera är att man kan lära sig något även av trista nyheter. Man kan fundera på vad som gått fel och varför det blev som det blev i det aktuella fallet, ibland står det dessutom uttryckligen i texten, och man kan tänka att så där ska jag inte göra. I bästa fall kan man till och med förhindra att det händer igen. I bästa fall vill säga. För hur ofta lär man sig egentligen något av andras misstag?

Jag tänker på mig själv. Lyssnar jag när någon ger mig goda råd om hur jag inte ska göra? Nja, det händer, men det är verkligen inte ofta. Jag är som en omogen tonåring, som måste begå mina egna misstag. Det spelar ingen roll att jag i teorin vet hur jag inte ska göra. Jag behöver prova själv, och således misslyckas, för att fatta.

Om jag däremot läser om någon som lyckats bra med något, då kan jag ta det till mig. Då sås ett frö och i bästa fall slår det rot. Jag ser framför mig hur jag ska göra för att få det att fungera och när jag sedan provar själv, blir resultatet många gånger bra.

Argumentet för att publicera artiklar om sådant som gått snett, för att jag och ni läsare ska få en möjlighet att lära av andras misstag, håller onekligen inte. Åtminstone inte om jag utgår från mig själv. Men visst håller mitt första argument? Att det inte är bra att mörka eller försköna utan att det är lika bra att lägga korten på bordet, även de dåliga korten. För är det inte de dåliga exemplen som får oss motiverade att ta till oss de goda exemplen? Eller har jag fel där också? //Lill

2 thoughts on “Publicera eller inte?

  1. lars härås

    Den sista meningen vill jag instämma i.Det är rätt väg att gå med publicering av rubbet. Kanske man dessutom kan tycka att man är bättre själv om man får läsa om andra mindre bra exempel. Det finns en baksida med genomströmningen av artiklar på denna blogg och det är att det är svårt hålla en diskussion vid liv. Det borde finnas en notering på första sidan om i vilka ämnen som sådan pågår.

    Reply
  2. Gunnar Brolin

    Alla nyheter bör publiceras, antingen de är tråkiga eller glada. De tråkiga nyheterna får igång problemlösaren hos läsaren och de glada o medhårsstrykande nyheterna kan, om det vill sej väl, reta kverulanten till en kommentar. Allt ska publiceras tycker jag!

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg

Här kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer till din mail varje vecka med inspiration, nyheter och information - helt gratis!

Välkommen att prenumerera på nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg
Ditt namn
E-postadress
Befattning
Verksamhet_foretag_organisation

Veckans ”I huvudet på Lill Jansson”

"En app för att betygsätta hemtjänstpersonalen...." Läs mer...

Temanyhetsbrev

Så kan datorspel främja äldres hälsa (i samarbete med casino.se)

"Från en förbättrad kognitiv förmåga till en förändrad smärtupplevelse – här kan du läsa mer om hur att spela datorspel kan påverka äldres hälsa till det bättre." Läs mer...

Följ Äldrenytt på Instagram…

instagram-logo Här skriver vi om stort o smått...som rör äldreomsorgen

Arkiv

Kui_etnicitet-jamstalldhet_250x140 akvarieleasing_250 nextory270x270