Äldrenytt

MVT_Banner_500x80

I huvudet på Lill

Låt tekniken göra det tekniken kan göra

robot-question

Den här veckan har många av er varit på MVTe på Kistamässan och lärt er mer om välfärdsteknik. Om hur modern teknik kan höja kvaliteten i äldreomsorgen, öka effektiviteten och framför allt göra livet bättre för alla dem som är i behov av omsorgen. Samtidigt som personalens arbete underlättas.

Det är en lång resa äldreomsorgen gör. Men i takt med att vi i våra privatliv blivit mer vana vid den nya tekniken, har också steget blivit kortare till att göra det även i yrkeslivet. Med ökad kunskap har dessutom oron runt de här frågorna minskat. Idag håller de flesta med om att det finns stunder i vardagen då teknisk hjälp faktiskt är att föredra framför mänsklig hjälp. Förra veckan skrev jag om ett ett sådant exempel, det handlade om toalettbesök, och det finns många fler.

Nej, det är inte alltid lätt att veta var man ska börja, vilken typ av teknik som ska införas först. Men det får inte bli ett skäl till att inte göra något alls. För med teknik lösgör man personalens tid och den tiden kan läggas på annat. Som att underlätta för människor att träffa andra människor. För hur uppkopplade och tekniska vi än blir, är vi i grunden sociala varelser med sociala behov, som vill finnas med i sammanhang där vi träffar andra människor. Och frågan är om människors ensamhet inte är äldreomsorgens stora utmaning. Så låt tekniken göra det tekniken kan göra, och människor göra det bara människor kan.

Allt gott! // Lill

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg

Här kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer till din mail varje vecka med inspiration, nyheter och information - helt gratis!

Välkommen att prenumerera på nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg
Ditt namn
E-postadress
Befattning
Verksamhet_foretag_organisation

Veckans ”I huvudet på Lill Jansson”

"En app för att betygsätta hemtjänstpersonalen...." Läs mer...

Följ Äldrenytt på Instagram…

instagram-logo Här skriver vi om stort o smått...som rör äldreomsorgen

Så kan datorspel främja äldres hälsa (i samarbete med casino.se)

"Från en förbättrad kognitiv förmåga till en förändrad smärtupplevelse – här kan du läsa mer om hur att spela datorspel kan påverka äldres hälsa till det bättre." Läs mer...

TEMAbrev

TEMAbrevlogga Här kan du läsa om olika teman, ex demens, hemtjänst, ... Läs mer...

Arkiv

Kui_etnicitet-jamstalldhet_250x140 nextory270x270