Äldrenytt

MVT_Banner_500x80

I huvudet på Lill

Lära hela livet

20292600_2049668088392242_6676813110778808278_n

Under gårdagens småstrosning* i en amerikansk småstad gick jag förbi en liten park och från den hördes ljud från en tvärflöjt. Eftersom jag själv spelat tvärflöjt, det var på sjuttiotalet när jag gick på mellanstadiet, utgick jag från att det var ett barn i just mellanstadieåldern som spelade. För det lät så. Det var inte det allra enklaste av stycken som spelades med det lät lite bombastiskt och onyanserat, lite stolpigt. Som det gör när man är förhållandevis ny med ett instrument. Därför blev jag också förvånad när jag såg att det inte alls var en ung människa som spelade. Tvärt om. Det var en äldre man som satt där på bänken med sin flöjt.

Jag stannade för att lyssna en stund och först tänkte jag att mannen säkert en gång i tiden varit duktig på att spela flöjt och möjligen var han nu så gammal att han inte ens själv noterade att det inte lät lika bra som tidigare. Men så slog det mig att det kanske inte alls var så. Han kunde ju faktiskt vara ny med att spela flöjt och att han i själva verket aldrig varit så duktig som nu. (Eller för all del, han kanske varit ungefär så här bra hela livet. Som jag själv, vare sig bättre eller sämre än jag var på mellanstadiet. Åtminstone inte hitintills.) Eftersom jag inte frågade mannen hur länge han spelat flöjt, vet jag inte hur det var med den saken. Däremot gillar jag tanken med att han skulle kunna vara nybörjare. För även om jag inte så ofta hört om människor som lärt sig spela ett instrument i vuxen ålder, finns det naturligtvis sådana och det klart att det är fullt möjligt att göra det. Faktum är ju att det är fullt möjligt att lära sig helt nya saker hela livet.

Vi har självfallet var och en ansvar för vad vi själva väljer att lära oss, men när vi nu i äldreomsorgen på ett självklart sätt pratar om ett salutogent arbetssätt, om att utgå från människors resurser och förmågor, går väl det att utveckla det ytterligare. Så att vi även när vi blir äldre erbjuds en möjlighet att lära oss sådant som vi aldrig tidigare kunnat. Att utveckla våra resurser och förmågor.

 *semesterord för långsam och mer eller mindre planlös promenerad för att ”se vad som händer”, helst på en plats där jag aldrig tidigare varit

Allt gott! // Lill

Här finns mer att läsa om hjärnans kapacitet när vi blir äldre…

One thought on “Lära hela livet

  1. Britt

    Jag har också funderat över vad jag skulle vilja göra som äldre om jag skulle besöka en av kommunens träffpunkter. Där skulle jag också vilja lära mig spela tvärflöjt, lyssna till jazz, Laleh, pianomusik av Rachmaninoff och Debussy och sjunga modern gospel. Är inget för dansband och inte heller särskilt attraherad av dragspelsmusik (annat än på midsommar). Önskar att jag slipper Där rosor aldrig dör, att spela bingo eller gamla svartvita långfilmer. Hoppas någon tänker till för det är bara ett decennium tills jag är pensionär. Frågan är om jag får möjlighet att förverkliga min dröm; att testa parkour?!

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg

Här kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer till din mail varje vecka med inspiration, nyheter och information - helt gratis!

Välkommen att prenumerera på nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg
Ditt namn
E-postadress
Befattning
Verksamhet_foretag_organisation

Veckans ”I huvudet på Lill Jansson”

"En app för att betygsätta hemtjänstpersonalen...." Läs mer...

Följ Äldrenytt på Instagram…

instagram-logo Här skriver vi om stort o smått...som rör äldreomsorgen

Så kan datorspel främja äldres hälsa (i samarbete med casino.se)

"Från en förbättrad kognitiv förmåga till en förändrad smärtupplevelse – här kan du läsa mer om hur att spela datorspel kan påverka äldres hälsa till det bättre." Läs mer...

TEMAbrev

TEMAbrevlogga Här kan du läsa om olika teman, ex demens, hemtjänst, ... Läs mer...

Arkiv

Kui_etnicitet-jamstalldhet_250x140 nextory270x270