Äldrenytt

Kui_Rikskonferens-kvalitet-ao-mars-18_550x100

I huvudet på Lill

Integritet i praktiken

21743351_2122130011146049_5585058923384115469_n

I veckans nyhetsbrev finns en länk till en artikel som handlar om en privat och sluten gruppchatt på facebook. Enligt tidningsartikeln är det nio personer som arbetar i hemtjänsten, som delat integritetskränkande bilder och kommentarer om sina vårdtagare med varandra. Att göra så är naturligtvis olämpligt och något säger det trots allt om ens syn på de människor man är anställd att hjälpa. Exakt vad det säger vet jag däremot inte och inte heller exakt vad som skrivits i just den här facebookgruppen. Inte heller verkar alla i gruppen stå bakom det som skrivits och de bilder som publicerats, det ska vi komma ihåg. Någon eller några verkar trots allt rapporterat om det. Annars hade kommunen i fråga inte kunnat göra en Lex Sarah-anmälan, vilket man har gjort.

Jag är ingen jurist, jag har inte ens särskilt goda juridiska kunskaper, så jag nöjer mig med att hålla med om att grupper av det här slaget är olämpliga. Om de är olagliga, de är en juridisk fråga. För mig finns det en mer grundläggande fråga och det är varför det finns integritetskränkande bilder på vårdtagare över huvud taget. Varför har bilderna tagits från första början?

Det klart att det fotograferas oändligt mycket mer idag än det gjorde innan vi hade de telefoner vi har idag och därmed alltid en kamerafunktion i fickan. Och inte bara tar vi fler bilder, vi tar dem i sammanhang vi aldrig tidigare hade kommit på tanken att fotografera. Men precis som vi pratar om integritet och vad som är offentligt eller inte i andra sammanhang, behöver samma samtal föras även i äldreomsorgen. Uppenbarligen ännu mer än vad som görs idag. Artikeln i veckans nyhetsbrev är väl en bra utgångspunkt, tänker jag. // Lill

One thought on “Integritet i praktiken

  1. Lena Mannerhof

    Jättebra att du lyfter detta. Vid Svenska Demensdagarna 2016 försökte jag ta tillfället i akt att föra fram denna fråga till olika organisationer som företräder dem som drabbats av demenssjukdomar. Men jag upplevde inte att jag blev tagen på allvar. Likaså har det hänt på demensförbundets facebooksida, de ville inte diskutera detta. Jag har sett flera exempel på hur man på olika boendes facebooksidor kränker och sätter in olämpliga bilder på äldre. Många äldre och sjuka som inte förstår vad facebook och sociala medier innebär.
    Är man helt adekvat och förstår innebörden är det en helt annan sak. Likaså bilder där man ser ett trevligt dukat bord och kanske ryggtavlan på några personer. Jag har haft mycket diskussioner runt detta och vissa hävdar att anhöriga gett sin tillåtelse. Men vad då tillåtelse.. vem ger någon denna rätt? Varje enhet bör utse några ansvariga i ledningensom granskar materialet innan det läggs ut, då synen på etik verkar vara högst personlig.

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg

Här kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer till din mail varje vecka med inspiration, nyheter och information - helt gratis!

Välkommen att prenumerera på nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg
Ditt namn
E-postadress
Befattning
Verksamhet_foretag_organisation

Veckans ”I huvudet på Lill Jansson”

"En app för att betygsätta hemtjänstpersonalen...." Läs mer...

Följ Äldrenytt på Instagram…

instagram-logo Här skriver vi om stort o smått...som rör äldreomsorgen

Så kan datorspel främja äldres hälsa (i samarbete med casino.se)

"Från en förbättrad kognitiv förmåga till en förändrad smärtupplevelse – här kan du läsa mer om hur att spela datorspel kan påverka äldres hälsa till det bättre." Läs mer...

TEMAbrev

TEMAbrevlogga Här kan du läsa om olika teman, ex demens, hemtjänst, ... Läs mer...

Arkiv

Kui_etnicitet-jamstalldhet_250x140 nextory270x270