Äldrenytt

Kui_Rikskonferens-kvalitet-ao-mars-18_550x100

I huvudet på Lill

Ibland är en robot att föredra framför en människa

Robear

Vi har skrivit om e-hälsa och välfärdsteknik i många år. I början var reaktionerna upprörda och handlade oftast om att teknik inte kan ersätta människor och att det är hemskt att förvägra äldre människor mänsklig kontakt. Allteftersom har något förändrats. Argumenten mot tekniken i sig håller fortfarande, det klart att teknik inte alltid kan ersätta människor och det klart att det är hemskt att förvägra äldre människor mänsklig kontakt. Men som alltid beror det på sammanhang och vem man frågar. För faktum är att det finns lägen då teknik visst kan ersätta människor och lägen när människor faktiskt föredrar att få hjälp av en robot, dvs teknik, framför att få det av en människa. Ett väldigt konkret exempel på det lyftes häromdagen i en tråd i vår facebookgrupp. Tråden inleddes med följande fråga: Låt säga att DU vid ditt nästa toalettbesök inte klarar dig själv. Vad föredrar du då, att en person kommer hem och hjälper dig med byxor och torkning, eller en maskin som kan dra ner dina byxor och en toalett med tvättfunktion? Många har svarat och med ett par undantag har samtliga svarat att de föredrar en maskin. De allra flesta vill alltså hellre ha hjälp av en robot en av en människa vid toalettbesök, och det är ju inget konstigt. Det konstiga är snarare att att den här typen av toalettstolar faktiskt finns, men att de inte på bred front installeras och används. Som man gör i flera andra länder.

Det var inte länge sedan jag besökte ett nybyggt särskilt boende och där hade ingen tänkt på att installera den här typen av toalettstolar, de som ansvarat för bygget visste inte ens om att sådana toalettstolar fanns. Det är konstigt, eller snarare oklokt. Inte just att de byggansvariga inte känner till toalettstolarna i sig, eller andra moderna lösningar, men att man inte är medveten om att man inte känner till allt och därför tar hjälp av dem som kan, det är oklokt. För hur lång tid kommer det inte att ta innan de installerade toalettstolarna på det nya boendet byts ut, om det någonsin kommer att ske. Därför får de som bor där heller ingen möjlighet att klara sina toalettbesök i större utsträckning på egen hand, vilket de flesta av dem säkerligen vill. Inte heller får personalen loss tid till annat, som de äldre har större glädje av.

Toalettstolar som tvättar folk i baken är bara ett exempel på teknik som faktiskt kan vara att föredra framför mänskliga händer. Nu gäller det bara att se till att använda den teknik som finns. För det krävs bl a att se till att den tekniska kompetensen finns i äldreomsorgsverksamheterna. Om vi håller oss till toalettstolsexemplet, vet jag att sådana toaletter redan finns installerade på enskilda särskilda boenden. Definitivt i andra länder och säkerligen även i Sverige. Och har några redan gjort det, betyder det att det går.

Ha en skön vecka allesammans! // Lill

 

3 thoughts on “Ibland är en robot att föredra framför en människa

  1. Åsa Wejrot

    Vi har precis installerat en sådan toalett i en lägenhet på Vegahusen. hyresgästen är mycket nöjd!
    Åsa Wejrot, Planeringsledare, Tre Stiftelser, Göteborg

    Reply
  2. Pingback: Låt tekniken göra det tekniken kan göra | Äldrenytt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg

Här kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer till din mail varje vecka med inspiration, nyheter och information - helt gratis!

Välkommen att prenumerera på nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg
Ditt namn
E-postadress
Befattning
Verksamhet_foretag_organisation

Veckans ”I huvudet på Lill Jansson”

"En app för att betygsätta hemtjänstpersonalen...." Läs mer...

Följ Äldrenytt på Instagram…

instagram-logo Här skriver vi om stort o smått...som rör äldreomsorgen

Så kan datorspel främja äldres hälsa (i samarbete med casino.se)

"Från en förbättrad kognitiv förmåga till en förändrad smärtupplevelse – här kan du läsa mer om hur att spela datorspel kan påverka äldres hälsa till det bättre." Läs mer...

TEMAbrev

TEMAbrevlogga Här kan du läsa om olika teman, ex demens, hemtjänst, ... Läs mer...

Arkiv

Kui_etnicitet-jamstalldhet_250x140 nextory270x270