Äldrenytt

Gothia_demenskonferens_500x80

I huvudet på Lill

Har ”äldre” blivit omodernt?

ingress

Idag startade förtidsröstningen i EU-valet och i morse var jag och röstade. Jag vet att jag var först ut i min kommun, men jag undar om jag inte var först i hela landet, vilket jag i så fall skulle tycka vara lite kul eftersom jag aldrig är först med något annat eller vinner några tävlingar av något slag. Innan jag röstade tittade jag lite grand på de olika partiernas valsedlar och kunde konstatera två saker. Det ena var att många av de valbara kandidaterna var rätt så gamla (vad det nu är, jag ska komma till det). Det andra var att flera av de politiska partierna valt att inte uppge hur unga eller gamla deras kandidater är. Och då undrar jag om det är så att det här med ålder börjar bli en icke-fråga. Vi kanske har kommit så långt att vi inte längre tycker att sjuttiofemåringar är åldringar som borde sitta i gungstolar och berätta om hur det var förr och lämna plats åt de yngre förmågor, som har framtiden för sig? Vi kanske äntligen ser människor bortom födelseår, rynkor och gråa hår. Och har de partier som helt och hållet struntar i att tala om hur gamla deras representanter är, kommit längst av alla? (Eller är det tvärt om, att de partierna väljer bort åldern för att de tror att väljarna ska tycka att de är för gamla?)

Själv funderar jag på om vi ska sluta att prata om ä-l-d-r-e-omsorg och ä-l-d-r-e-vård. Går det inte att säga omsorg och vård rätt upp och ned istället, eller demensvård om det är det man drabbats av. Klistrar inte de där prefixen en slags kollektiv etikett på människor? Vi vet ju inte ens längre vad vi menar när vi säger äldre. Eller vet ni det? När är man äldre? När är man gammal? Kan vi inte svara på det, är orden väl inte särskilt användbara. Omoderna rent av. // Lill

5 thoughts on “Har ”äldre” blivit omodernt?

 1. Gunnar Brolin

  Jag vet inte riktigt hur Du menar med omodernt. Menar Du omodernt med äldre människor det har det absolut blivit. De äldre ses över axeln, deras långa livserfarenhet tas ingen notis om. Jag kommer mycket väl ihåg det lilla bonde hat som rådde i slutet av sextiotalet och in på sjuttiotalet. Och nu börjar ett aldrig så litet åldrings hat på att genomsyra, i alla fall Alliansregeringen. Det kanske är att ta i, men åt det hållet lutar det så smått.

  Reply
 2. Mona Westerlund

  Nej jag tycker det är viktigt att ange ålder. Jag vill veta om en människa ”varit med ett tag”, då kan jag räkna med att den personen har erfarenhet av livet och nödvändiga kunskaper för att fatta beslut. Det är lika viktigt att veta om personen är ung och oerfaren och inte kan veta så mycket. Då vet jag att den personen behöver stöd och uppmuntran att gå vidare och skaffa sig nödvändig erfarenhet. Det är ju också så att äldre behöver en annan vårt och omsorg än en yngre, därför bör vi fortsätta prata om ”äldreomsorg”.

  Reply
 3. Ingvar Andersson

  En intressant fråga. Det handlar om hur jag ser på mig själv och hur jag ser på och bedömer andra. Jag inser att det är svårt att tänka bort ålder men tycker egentligen att vi ska bortse från ålder. Erfarenhet av livets olika skeenden och innehåll inhämtar vi på olika sätt vid olika åldrar.
  Det finns tjugofemåringar som har mer erfarenhet av vissa livsområden och verksamheter än vad jag som sextiofemåring har. Men visst, det ger en grundförutsättning för beslut och visioner att ha levt sextiofem år som tjugofemåringen omöjligt kan ha.
  Men när jag arbetar tillsammans med personer som är betydligt yngre eller äldre än mig själv så upptäcker jag snart att jag glömmer ålder och ser på oss som om vi vore lika gamla.
  Jag tycker att vi hellre ska tala om omsorg än om äldreomsorg. Vi bör tränas i att tänka och ha egenansvar oavsett ålder och att tänka omsorg om varandra oavsett ålder. Sjuka, fattiga, funktionsbegränsade kan vi av olika anledningar bli vid vilken ålder som helst . Jag som frisk, arbetsför och tillsvidareanställd sextiofemåring har betydligt större möjligheter att klara mig själv än vad många tjugofem- eller fyrtiofem-åringar har. Ålder i sig självt är varken en merit eller en begränsning. Det är mycket individuellt vad vi har för egen kapacitet eller behov av andras omsorg.
  Men visst tycker jag att det kan vara av lika stort intresse för väljarna att veta att jag är sextiofem år, har fem vuxna välfungerande barn och är gift sedan 1977 med samma kvinna, som att jag har teknisk, teologisk, ekonomisk och social utbildning och har levt och bott ett antal år i olika delar av Sverige och haft olika arbetsgivare.
  Men enbart min ålder säger inte mycket om vem jag är som person.
  Vi ska leva med och för varandra oavsett ålder. Omsorg är inte åldersrelaterat.
  Lev väl!

  Reply
 4. Helle Eriksson

  Själv har jag aldrig tyckt om begreppet demensvård- demensboende osv! Inte är det väl demenser som bor någonstans eller ännu mindre demenser vi vårdar? Det är väl ändå människor med demens vi vårdar och som bor i ett boende. Jag skulle önska att vi istället lyfte fram människan och istället använde termen boende för människor med demens, vården av människor med demens. Tom en del kommuner skriver demensboende på sina hemsidor.

  Reply
  • Redaktionen Post author

   Klokt sagt Heller Eriksson! Vi kanske inte behöver använda demensprefixet heller! // Lill

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg

Här kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer till din mail varje vecka med inspiration, nyheter och information - helt gratis!

Välkommen att prenumerera på nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg
Ditt namn
E-postadress
Befattning
Verksamhet_foretag_organisation

Veckans ”I huvudet på Lill Jansson”

"En app för att betygsätta hemtjänstpersonalen...." Läs mer...

Följ Äldrenytt på Instagram…

instagram-logo Här skriver vi om stort o smått...som rör äldreomsorgen

Så kan datorspel främja äldres hälsa (i samarbete med casino.se)

"Från en förbättrad kognitiv förmåga till en förändrad smärtupplevelse – här kan du läsa mer om hur att spela datorspel kan påverka äldres hälsa till det bättre." Läs mer...

TEMAbrev

TEMAbrevlogga Här kan du läsa om olika teman, ex demens, hemtjänst, ... Läs mer...

Arkiv

Kui_etnicitet-jamstalldhet_250x140 nextory270x270