Äldrenytt

Kui_Rikskonferens-kvalitet-ao-mars-18_550x100

I huvudet på Lill

Glad påsk (+ lite grand om ensamhet)

6aee11042889c6e2e1d25b835aea0716

Möjligen av en slump möjligen av något undermedvetet, men igår läste jag flera artiklar med koppling till ”ensamhet”. Och eftersom det jag läste väckte både tankar och känslor, vill jag kort och gott dela med mig av det. Rätt upp och ner.

För det första läste jag om hur farligt ensamhet är för vår hälsa. Inte bara för den psykiska hälsan utan även för den fysiska hälsan. Lika farligt som rökning och farligare än både fetma och fysisk inaktivitet. Själv tänkte jag att den kunskapen väl snart borde märkas i sociallagstiftning och biståndsbedömningen av hemtjänstinsatser.

Så läste jag om Äldrekontakt. Det är en ideell förening med volontärer, som arbetar för att skapa mötesplatser med social samvaro för äldre människor. ”För inte ska gamla sitt ensamma och bortglömda”, som en av volontärerna uttrycker det. Och jag blev både inspirerad och glad över allt som människor gör för varandra. Alldeles frivilligt och utan ekonomisk ersättning.

Till sist läste jag om ”den svenska ensamheten”. Det där vi tror om att vi svenskar är så särdeles ensamma. Att vi inte umgås med varandra som man gör i andra länder och att italienarna, bara som exempel, minsann har en så härlig familjegemenskap och därför inte behöver känna sig så ensamma. Allt det där som så ofta sägs med självklarhet och alla håller med och det ifrågasätts väl knappt av någon. Trots att det faktiskt inte verkar stämma alls. För när jag läser en intervju med forskaren Filip Fors, säger han att vi inte alls är särskilt ensamma i Sverige.  Tvärtom. Vi bor visserligen oftare i singelhushåll än man gör i andra länder, med det betyder inte att vi känner oss mer ensamma än andra. Visst, italienare har en tajtare familjesammanhållning än svenskar, men det verkar inte hjälpa mot ensamhet. I själva verket upplever sig italienare som ensammare än svenskar, som har en annan frihet att välja vilka relationer vi vill ha och vilka vi vill umgås med. När det sedan gäller äldre människor, som vi ofta tror känner sig ensammare än yngre, är det tvärt om även där. Äldre känner sig mindre ensamma än yngre, och äldre svenskar känner sig dessutom mindre ensamma än äldre i andra länder inklusive Italien. Så det där om att vi svenskar skulle vara världens ensammaste folk, det verkar alltså vara en myt. För egen del funderar jag på hur många andra myter det är jag tar för sanning.

Det var det. Glad påsk allesammans!

Lill

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg

Här kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer till din mail varje vecka med inspiration, nyheter och information - helt gratis!

Välkommen att prenumerera på nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg
Ditt namn
E-postadress
Befattning
Verksamhet_foretag_organisation

Veckans ”I huvudet på Lill Jansson”

"En app för att betygsätta hemtjänstpersonalen...." Läs mer...

Följ Äldrenytt på Instagram…

instagram-logo Här skriver vi om stort o smått...som rör äldreomsorgen

Så kan datorspel främja äldres hälsa (i samarbete med casino.se)

"Från en förbättrad kognitiv förmåga till en förändrad smärtupplevelse – här kan du läsa mer om hur att spela datorspel kan påverka äldres hälsa till det bättre." Läs mer...

TEMAbrev

TEMAbrevlogga Här kan du läsa om olika teman, ex demens, hemtjänst, ... Läs mer...

Arkiv

Kui_etnicitet-jamstalldhet_250x140 nextory270x270