Äldrenytt

Gothia_demenskonferens_500x80

I huvudet på Lill

Ett spa, en butik och en pub

woman-1031000_960_720

Ett spa, en butik och en pub. Små saker som gör livet så mycket roligare på ett särskilt boende. Utan att ny lagstiftning krävs eller att verksamhetsbudgeten sprängs.

Ni har kanske läst om Manglerudhjemmet i Oslo. Artikeln om hur äldreboendet gått från att vara en förvaringsplats till en populär mötesplats. Den artikeln har blivit en viral succé så här finns onekligen innehåll som tilltalar människor. Därmed också kunskap och idéer att hämta. Efter den urspungliga artikeln har sedan följt en rad andra artiklar och i alla dem lyfts hjemmet fram som ett unikt exempel på bra äldreomsorg. Inte minst för att de som bor där har roligt.

Nu är det ingen mänsklighet att ha roligt, inte heller är det något som regleras i socialtjänstlagens paragrafer. Som anställd eller förtroendevald i äldreomsorgen kan man heller inte garantera någon glädje. Men. Man kan skapa förutsättningar för det. Man kan se till att erbjuda en miljö och en kultur och en attityd som motiverar människor att ha kul. Om inte annat så av den enkla anledningen att vi människor, de flesta av oss åtminstone, föredrar att ha roligt framför att ha tråkigt. Och vill man ha något tyngre i ryggen (om man inte tycker att ”ha kul” är ett tillräckligt argument för förändring) finns forskning i ämnet. Entydig sådan, som visar att människor, som skrattar och har roligt, både presterar bättre och är mindre stressade än andra. Det är tunga argument. Det fina i kråksången är dessutom att det gäller både dem som bor på ett särskilt boende och dem som arbetar där, det gäller nämligen alla. På Manglerudshjemmet i Oslo tar man hjälp att av ett spa, en butik och en pub. Det finns naturligtvis andra sätt att ha roligt på, men vill man testa något som onekligen fungerar är väl just de tre sakerna en bra början.

Allt gott! // Lill

One thought on “Ett spa, en butik och en pub

  1. Pingback: Så kan datorspel främja äldres hälsa | Äldrenytt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg

Här kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer till din mail varje vecka med inspiration, nyheter och information - helt gratis!

Välkommen att prenumerera på nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg
Ditt namn
E-postadress
Befattning
Verksamhet_foretag_organisation

Veckans ”I huvudet på Lill Jansson”

"En app för att betygsätta hemtjänstpersonalen...." Läs mer...

Följ Äldrenytt på Instagram…

instagram-logo Här skriver vi om stort o smått...som rör äldreomsorgen

Så kan datorspel främja äldres hälsa (i samarbete med casino.se)

"Från en förbättrad kognitiv förmåga till en förändrad smärtupplevelse – här kan du läsa mer om hur att spela datorspel kan påverka äldres hälsa till det bättre." Läs mer...

TEMAbrev

TEMAbrevlogga Här kan du läsa om olika teman, ex demens, hemtjänst, ... Läs mer...

Arkiv

Kui_etnicitet-jamstalldhet_250x140 nextory270x270