Äldrenytt

Kui_Rikskonferens-kvalitet-ao-mars-18_550x100

I huvudet på Lill

Dags att byta ut ordet ”brukare”

23755751_2231644796861236_3620868018211298292_n

Fler och fler äldre människor har tröttnat på att kallas “brukare”. Det skrivs insändare om det, motioneras till fullmäktigeförsamlingar om det och åtminstone en stor pensionärsorganisation har bestämt sig för att driva på för en förändring och ett nytt begrepp och senast igår läste jag om en pensionärsförening i Björnum, som tycker att ordet är en styggelse. Och för er som är så unga att ni möjligen inte vet vad styggelse betyder, kan jag berätta att det är detsamma som vidrighet, otäckhet och skändlighet. Inget trevligt alls med andra ord. Själv hörde jag ordet brukare för första gången i början på nittiotalet och då trodde jag att det var ett skämt. Men min chef, på omsorgsboendet där jag då arbetade, förklarade mycket bestämt att nu var det “brukare” som gällde för det hade Socialstyrelsen bestämt. Då tänkte jag att “aldrig i livet att jag använder det ordet” men tiden gick och ordet kletade sig fast och tog mer mark och mer fart och till slut blev det allmängods och ingen försökte ens att hitta ett bättre ord.

Fast nu börjar det svänga, vilket inte är konstigt. För tala om omodernt ord och det klart att om en grupp människor (för ibland behöver vi prata om människor som en grupp) inte vill bli kallade för brukare så ska de naturligtvis inte behöva bli kallade för brukare. Och att Socialstyrelsen ska bestämma om sådant, det känns väl inte helt modernt va? Jag ser fram emot ett nytt ord och när min generation blir äldre lär vi vilja ha ett nytt igen.

Allt gott! // Lill

6 thoughts on “Dags att byta ut ordet ”brukare”

 1. Anonym

  Äntligen, reaktionen är inte unik. Så reagerar många som hamnar på kommun då de hör ordet.
  Men som svar får man, det är bestämt så. Hoppas på bättre ord som är mer värdig en individ.

  Reply
  • Anonym

   Alla är vi medborgare i Sverige och brukar/använder gator , vårdcentraler , återvinningstationer mm vi behöver ta bort benämningen brukare

   Reply
 2. Ewa Näslund

  Ord och benämningar är viktiga! I Höör möter social sektor kommunmedborgare. Ibland är du som kommunmedborgare i behov av stöd från socialtjänsten i form av hemtjänst, särskilt boende, ekonomiskt bistånd eller vård för missbruksproblematik, men du är fortfarande en kommunmedborgare som alla andra.
  Begreppet ”vårdtagare” känns fruktansvärt paternalistiskt: Här sitter du och tar emot vård??? Innebär det att du är ett objekt som personalen ger vård till, utan att du själv är delaktig?

  Reply
 3. Madeleine Hagward

  Varför inte kalla våra ”vårdtagare” för Hyresgäster/Gäster…
  Vi arbetar i och besöker deras hem.

  Reply
 4. Anonym

  Ord och benämningar är viktiga! Brukare är ett märkligt ord och knepigt att ersätta med annat. Kund har blivit mer och mer vanligt… En beteckning som är, om möjligt, ännu sämre eftersom det ordet antyder handel och i en kommersialiserad vård förvandlas personer handelsvara… Kanske kan person, personer eller namn kan vara alternativ beroende på sammanhang… Måste det finnas ett enhetligt begrepp för människor som finns i omsorgsverksamhet?

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg

Här kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer till din mail varje vecka med inspiration, nyheter och information - helt gratis!

Välkommen att prenumerera på nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg
Ditt namn
E-postadress
Befattning
Verksamhet_foretag_organisation

Veckans ”I huvudet på Lill Jansson”

"En app för att betygsätta hemtjänstpersonalen...." Läs mer...

Följ Äldrenytt på Instagram…

instagram-logo Här skriver vi om stort o smått...som rör äldreomsorgen

Så kan datorspel främja äldres hälsa (i samarbete med casino.se)

"Från en förbättrad kognitiv förmåga till en förändrad smärtupplevelse – här kan du läsa mer om hur att spela datorspel kan påverka äldres hälsa till det bättre." Läs mer...

TEMAbrev

TEMAbrevlogga Här kan du läsa om olika teman, ex demens, hemtjänst, ... Läs mer...

Arkiv

Kui_etnicitet-jamstalldhet_250x140 nextory270x270