Äldrenytt

MVT_Banner_500x80

I huvudet på Lill

Bilderna av äldreomsorgen

d9c7fc713599ccee369a0aaba0308383

När man är “mitt i” något och upptagen av nuet, är det ibland svårt att se själva skeendet. Hur det var tidigare och vart man möjligen är på väg. Åtminstone är det så för mig och för egen del känner jag ett behov av att då och då stanna upp och lyfta blicken och få lite perspektiv. Som när det gäller äldreomsorgen och den positiva utveckling som sker, och som jag de senaste veckorna några gånger blivit påmind om. För jag har vid flera tillfällen blivit kontaktad av äldre personer som sagt att de blivit så positivt överraskade av flödet i vår facebookgrupp. Det vill säga alla inlägg, och framför allt bilder, som ni delar med er av. Senast igår pratade jag med en kvinna, som börjar få lite svårt med att klara vardagen själv och är så rädd för att, som hon säger, ”hamna på hemmet”. Fast nu börjar hon ändra sig lite, sa hon. Det ser allt lite trevligare ut än hon tidigare trott, det kan hon se på alla bilder. Och att man får baka pepparkakor och dricka glögg på hemmet, det hade hon aldrig trott. Inte innan hon såg bilderna. Så kanske är det inte så illa trots allt, tänker hon och faktum är att det påverkar hennes liv. Inte för att hon vill flytta till ett särskilt boende nu, men om hon någon gång skulle behöva det, blir det möjligen inte så illa trots allt. Bara tanken gör livet lite bättre, som hon sa.

Nej, allt är inte julmys i äldreomsorgen. Det vet vi alla och det är inte säkert att det bakas pepparkakor och dricks glögg över allt och även om det görs är det inte givet att alla vill vara med och baka och det är över lag inte alltid så lätt att åldras. Men för ett antal år sedan bakades det inte så mycket pepparkakor över huvud taget och om det gjordes, var det personalen som gjorde det och det är stor skillnad. En stor förändring som påverkar många människor. I första hand dem som idag bor på ett särskilt boende (och deras anhöriga), men faktiskt även dem som oroar sig för att en dag behöva göra det (och deras anhöriga). Kul var det i alla fall att få positiv respons på facebookgruppen så tack till alla er som bidrar och inspirerar.

Trevlig advent! // Lill

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg

Här kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer till din mail varje vecka med inspiration, nyheter och information - helt gratis!

Välkommen att prenumerera på nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg
Ditt namn
E-postadress
Befattning
Verksamhet_foretag_organisation

Veckans ”I huvudet på Lill Jansson”

"En app för att betygsätta hemtjänstpersonalen...." Läs mer...

Följ Äldrenytt på Instagram…

instagram-logo Här skriver vi om stort o smått...som rör äldreomsorgen

Så kan datorspel främja äldres hälsa (i samarbete med casino.se)

"Från en förbättrad kognitiv förmåga till en förändrad smärtupplevelse – här kan du läsa mer om hur att spela datorspel kan påverka äldres hälsa till det bättre." Läs mer...

TEMAbrev

TEMAbrevlogga Här kan du läsa om olika teman, ex demens, hemtjänst, ... Läs mer...

Arkiv

Kui_etnicitet-jamstalldhet_250x140 nextory270x270