Äldrenytt

MVT_Banner_500x80

I huvudet på Lill

Ålder hit eller dit

D430_2_113_0004_600

De flesta av oss drabbas av en del krämpor när vi blir äldre och oftast tänker vi väl att det har med åldern att göra och att det är ofrånkomligt. Nu är dock frågan om det verkligen är så. Frågar du den brittiska professorn Muir Grey, säger hon att krämpor när vi blir äldre i första hand inte beror på hög ålder utan på inaktivitet. Att vi helt enkelt rör oss för lite. Därför uppmanar hon äldre människor att fortsätta vara fysiskt aktiva och säger att vi gör äldre människor en björntjänst om vi t ex överlåter vår sittplats åt dem på bussen. Eftersom det är bättre för äldre människor att stå upp och därmed träna kroppen lite. Så säger professor Grey (om jag uppfattat henne rätt), som till på köpet är rådgivare åt Folkhälsomyndigheten i England.

Hennes uttalande och hennes rapport i ämnet har fått stor spridning och naturligtvis väckt en del reaktioner. För är det något många av oss har fått lära oss är det att det är både godhjärtat och artigt att resa sig upp för äldre personer på bussen. Om professor Grey har rätt eller fel, det har jag inte tillräckligt med kunskap att bedöma, men någonstans beror det väl på vad vi menar med ”äldre”. De individuella skillnaderna är förvisso stora, men det klart att det finns äldre människor som uppenbart behöver en sittplats på bussen. Precis som det finns yngre personer som gör det. Ett bra förhållningssätt borde väl därför vara att jag reser mig för den som behöver sittplatsen bättre än jag, oberoende av ålder. För övrigt finns det ju äldre personer som inte vill att man erbjuder dem sin sittplats, det har jag själv varit med om flera gånger när jag rest mig upp. Vid de tillfällena har jag uppfattat det som att personerna i fråga inte har sett sig själva som ”äldre” och därför behov av en sittplats, men inte heller ha velat att andra ska betrakta dem på det sättet. Och det är dit jag nu vill komma. För när vi lever i en tid då synen på åldrande och vad som är ”äldre” så radikalt har förändrats, då får det en del konsekvenser. De individuella skillnaderna är som sagt stora men idag är det verkligen inte självklart att en 70-åring betraktar sig själv som äldre, eller att omgivningen gör det och då är chansen ganska liten att något erbjuder sin plats på bussen (vilket i och för sig professor Grey ser som något positivt). Men som alltid, inget är svart eller vitt och det klart att det finns personer som behöver sitta på bussen och det klart att de ska få göra det. Oavsett ålder hit eller dit. Det är bara att resa på sig.

Allt gott!

Lill

2 thoughts on “Ålder hit eller dit

  1. Yvonne

    Jag har alltid sett vetenskap och beprövad erfarenhet som viktigt och väsentligt men denne professor borde se sig om efter annan sysselsättning.

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg

Här kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer till din mail varje vecka med inspiration, nyheter och information - helt gratis!

Välkommen att prenumerera på nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg
Ditt namn
E-postadress
Befattning
Verksamhet_foretag_organisation

Veckans ”I huvudet på Lill Jansson”

"En app för att betygsätta hemtjänstpersonalen...." Läs mer...

Följ Äldrenytt på Instagram…

instagram-logo Här skriver vi om stort o smått...som rör äldreomsorgen

Så kan datorspel främja äldres hälsa (i samarbete med casino.se)

"Från en förbättrad kognitiv förmåga till en förändrad smärtupplevelse – här kan du läsa mer om hur att spela datorspel kan påverka äldres hälsa till det bättre." Läs mer...

TEMAbrev

TEMAbrevlogga Här kan du läsa om olika teman, ex demens, hemtjänst, ... Läs mer...

Arkiv

Kui_etnicitet-jamstalldhet_250x140 nextory270x270