Äldrenytt

Gothia_demenskonferens_500x80

Blandat

5 värdefulla nycklar till alla som arbetar inom demensvården!

Dagnyvikstrom

Dagny Vikström är leg. arbetsterapeut och hon har varit verksam både inom sjukhusvård och äldreomsorg. Hennes intresse och engagemang i bemötande av personer med demens har växt sig allt starkare under åren. På Äldreomsorgsdagarna i oktober (som anordnas av Gothiafortbildning.se ) så föreläste hon och pratade om vikten av att behålla sin värdighet trots sin demenssjukdom, att bli sedd som människa och bemött på ett värdigt sätt. Hon pratade även om svårigheterna man som personal kan stöta på i demensvården men även det positiva och beteenden som man redan gör rätt.

Dagny pratade om 5 nycklar, fem stödord á två bokstäver som kan hjälpa oss att agera och jobba på rätt sätt när vi arbetar inom demensvården. Flera exempel gavs såklart på varje punkt men här kommer iallafall de olika snabba förklaringarna till varje nyckel;

1) – Se till att nå fram till personen ni vill komma i kontakt med. Utan ett samförstånd er emellan kommer ingen kommunikation att fungera.

2) NU – Var i nuet. Avsluta ett moment innan ni går in i nästa.

3) JA – Bekräfta personen och sina önskningar. Vill man åka och träffa sin mamma trots att man är 90 år själv så försök att avleda frågan men bekräfta önskan, ex genom att prata om personens mamma, vad hon var duktig på mm.

4) LE – Använd kroppsspråket. Även små barn förstår ett leende och ett vänligt bemötande. Som dement tappar man funktioner men ansiktsuttryck och annat kroppsspråk är sådant man fortfarande förstår.

5) SE – Glöm aldrig att se människan bakom. Vem är hon? Vad har han gjort i sitt liv? Vilken bakgrund har hon? Fokusera inte på det som fattas – värna om jaget!

Vill ni veta mer om Dagny eller komma i kontakt med henne så går det bra. Läs mer på www.demensdagny.se >>>

Läs gärna mer om Gothiafortbildning.se och vad de har att erbjuda >>

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg

Här kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer till din mail varje vecka med inspiration, nyheter och information - helt gratis!

Välkommen att prenumerera på nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg
Ditt namn
E-postadress
Befattning
Verksamhet_foretag_organisation

Veckans ”I huvudet på Lill Jansson”

"En app för att betygsätta hemtjänstpersonalen...." Läs mer...

Följ Äldrenytt på Instagram…

instagram-logo Här skriver vi om stort o smått...som rör äldreomsorgen

Så kan datorspel främja äldres hälsa (i samarbete med casino.se)

"Från en förbättrad kognitiv förmåga till en förändrad smärtupplevelse – här kan du läsa mer om hur att spela datorspel kan påverka äldres hälsa till det bättre." Läs mer...

TEMAbrev

TEMAbrevlogga Här kan du läsa om olika teman, ex demens, hemtjänst, ... Läs mer...

Arkiv

Kui_etnicitet-jamstalldhet_250x140 nextory270x270