Äldrenytt

Kui_Rikskonferens-kvalitet-ao-mars-18_550x100

I huvudet på Lill

”Man vill ju inte se ut som att man kommer med en hjälpmedelsprodukt”

images

Hanne Pålsson är industridesigner med erfarenhet av att arbeta i äldreomsorgen. Så är hon ung, vilket nog är relevant att nämna i sammanhanget. För när Hanne Pålsson designar ett trygghetslarm att ha på armen är det två saker som gäller. Det ena är att larmet – naturligtvis – ska fungera överallt, inte bara i hemmet. Det andra är att det ska vara snyggt.

När jag (och andra) de senaste åren har efterlyst snygga trygghetslarm, har svaret från många tillverkare varit att det blir för dyrt och att det inte finns någon efterfrågan. Men så säger inte Hanne Pålsson. Vad det i grunden handlar om är respekt för dem som ska använda trygghetslarmen och om att vilja göra något annat än det som dominerar på marknaden idag (och det är trots allt inte ädelstensbeströdda armband vi pratar om i sammanhanget). Hur ett trygghetslarm ser ut kan tyckas vara en bagatell, men det är det inte. För många är det en integritetsfråga, som i grunden handlar om en längtan efter att få fortsätta vara sig själv även när man blir äldre, utan demonstrativt fula attribut. Jag tycker Hanne Pålsson sammanfattar det bra när hon säger att ”man vill ju inte se ut som att man kommer med en hjälpmedelsprodukt…och alla undrar vad det är”. 

Det händer massor på designsidan när det gäller hjälpmedel av olika slag. Nu gäller det bara att ni som upphandlar hjälpmedlen faktiskt också ställer lite krav. Därmed driver ni också på utvecklingen av design när det gäller hjälpmedel. Och varför inte börja använda ett annat ord än just ”hjälpmedel”. Jag skulle inte komma på tanken att kalla mina läsglasögon för hjälpmedel, även om de i praktiken är det. Hade de kallats för hjälpmedel är jag inte säker på att jag hade använt dem och så tror jag att det är även med annat. Ta hörapparater, hur många fler är det inte som skulle använda en hörapparat om det inte kallades för hjälpmedel och om man inte trodde att en sådan kräver en förskrivning (vilket egentligen inte krävs eftersom en sådan går alldeles utmärkt att beställa på nätet). Poängen är att även hörapparater med snygg design och begriplig funktion borde säljas på bensinstationer Jag är fullt medveten om att det finns invändningar mot det, men det fanns det även när läsglasögon började säljas som vilken produkt som helst.

Ha det gott! Vi hörs! // Lill

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg

Här kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev som kommer till din mail varje vecka med inspiration, nyheter och information - helt gratis!

Välkommen att prenumerera på nyhetsbrevet Aktuell Äldreomsorg
Ditt namn
E-postadress
Befattning
Verksamhet_foretag_organisation

Veckans ”I huvudet på Lill Jansson”

"En app för att betygsätta hemtjänstpersonalen...." Läs mer...

Följ Äldrenytt på Instagram…

instagram-logo Här skriver vi om stort o smått...som rör äldreomsorgen

Så kan datorspel främja äldres hälsa (i samarbete med casino.se)

"Från en förbättrad kognitiv förmåga till en förändrad smärtupplevelse – här kan du läsa mer om hur att spela datorspel kan påverka äldres hälsa till det bättre." Läs mer...

TEMAbrev

TEMAbrevlogga Här kan du läsa om olika teman, ex demens, hemtjänst, ... Läs mer...

Arkiv

Kui_etnicitet-jamstalldhet_250x140 nextory270x270